Er du over 18 år?

Du er desværre ikke gammel nok til at tilgå denne side

Årgangs champagne

Årgangs champagne, vintage champagne, eller millésime, dækker alle sammen over champagner hvor basis vinen(e) kommer fra det samme høstår. Men, tillader vi os at blive meget nørdet et øjeblik, så er det teknisk set lovligt at bruge vine fra andre årgange end den på etiketten til ønologiske indgreb i kælderen, samt den liqueur d’expédition der tilsættes efter degorgeringen. Derfor kan en lille del af vinene i nogle tilfælde komme fra andre år end den på etiketten.

Sorter faldende

Tabel Liste

1-75 of 89

Side:
  1. 1
  2. 2
Sorter faldende

Tabel Liste

1-75 of 89

Side:
  1. 1
  2. 2

Årgangs champagner skal ligge 3 år i kælderen før de må frigives, hvilket er næsten 2,5 gange så lang tid som for en normal non-vintage champagne, som kan frigives efter 15 måneder. Og selvom årgangs champagner generelt fylder meget i champagne billedet, da champagneproducenterne gør meget for at promovere disse. Men i virkeligheden står de for en meget lille del af den samlede produktion af champagne. Det er faktisk sådan, at det ikke er tilladt at bruge mere end 80% af årets høst til at lave vintage champagne, da 20% skal bruges som reserve vin. Det med at have nok reserve vin ligger dybt i champagneproducenterne, og den måde champagne er blevet produceret lige siden den systematiske produktion af champagne begyndte i begyndelsen af 1700-tallet. Det var så vigtigt med reserve vin at den, i vinverdenen famøse, Dr. Jules Guyot endda er blevet citeret for (af Charles Curtis MW), i sin bog ‘Culture de la vigne et Vinification’ fra 1861 at skrive “A house deprived of old wines of the first quality during a series of mediocre years is a house undone, lost to the market”. Det er nok også derfor, at den første nævnelse af årgangschampagne, man kender, er fra 1830’erne, og det begynder først at fremgå regulært i 1870’erne. I denne periode, og faktisk helt frem til omkring år 2000, var årgangschampagne kun noget som blev lavet i de allerbedste årgange, og der var måske 2 til 4 af disse i hver dekade. 

Kommercielle hensyn har altid generelt spillet en stor rolle i Champagne, da det er en vinstil som er blevet drevet og udviklet af købmænd, men disse hensyn har for nogle taget overhånd de seneste 20 år. I takt med at efterspørgslen på prestige vintage cuvéer er steget, så er udbuddet også, og disse bliver nu lavet næsten hvert år. Nogle går endda så langt, at de skaber falsk scarcity, ved at frigive små mængder ad gangen af en given årgang, for at drive priserne op på et niveau, som intet har at gøre med hverken kvalitet eller produktionsvolumen. Selvom det har taget overhånd de sidste 20 år, så har det altid været en overvejelse for champagneproducenterne ikke at frigive en ny årgangs champagne, hvis man allerede havde rigeligt på markedet af en anden årgang, og på den måde også regulere udbuddet. Udover den øgede globale efterspørgsel på vintage champange, så spiller den globale opvarmning også en rolle i at høsten i flere årgange end tidligere har en kvalitet til at lave årgangs champagne.

Den globale opvarmning har også ledt den nye bølge af unge champagne bønder, som har hentet inspiration hos ærkerivalerne i Bourgogne, til i højere grad at flaske champagne fra en enkelt årgang, men ikke nødvendigvis ligge i kælderen på gæren (sur lattes) i de 3 år, som loven foreskriver, altså essentielt årgangs champagner, bare ikke i lovens øjne.

Vi er selvfølgelig kede af, hvis vi har sprængt den romantiske forestilling mange har omkring Champagne. Det er benhård business drevet af benhårde købmænd, og meget champagne produktion ligner hver anden industri. Dog er der kommet en modreaktion på dette, og for mange af de små og nye unge producenter, så er det i ligeså høj grad kærligheden til området og håndværket, der er drivkraften. Og det er disse producenter, der driver vores passion, og dem vi arbejder hårdt for at kunne præsenterer på denne hjemmeside og vores andre salgskanaler.