Er du over 18 år?

Du er desværre ikke gammel nok til at tilgå denne side

Blancs de Blancs Champagne

Blanc de Blancs, betyder i alt sin enkelthed ‘hvid af hvide’ og er betegnelsen for champagner lavet udelukkende på hvide druer, i de fleste tilfælde Chardonnay. Dog er det en misforståelse af Blanc de Blancs champagner skal være lavet udelukkende på Chardonnay. Der findes nemlig en række mindre kendte hvide druer der også dyrkes i Champagne. Faktisk hele fire af slagsen, og nogle af dem finder man også i andre vinområder (Pinot Blanc, Pinot Gris), mens andre er lidt mere obskure (Petit Meslier, Arbane). Så alle de 5 hvide druer der dyrkes i Champagne må blandes frit og stadig kaldes Blanc de Blancs. Misforståelsen med at Blanc de Blancs champagner skal være lavet udelukkende på Chardonnay kommer nok af at i Champagne står denne drue for cirka 30% af det beplantede areal, hvor de mere ukendte druer tilsammen står for under 0.3%. Dette betyder i praksis at Blanc de Blancs champagner i 99.99999% af tilfælende er lavet kun på Chardonnay. 

Læs mere herunder:

Sorter faldende

Tabel Liste

9 vare(r)

Sorter faldende

Tabel Liste

9 vare(r)

Højborgen for Blanc de Blancs champagner må siges at være Côte des Blancs, som ligger lige syd for Èpernay og strækker sig cirka 20 km i et forholdsvist smalt bånd. Her finder man nogle af de mest feterede terroirs i Champagne, og dette meget begrænsede område huser hele 6 af de 17 Grand Cru byer man finder i regionen. I Côte des Blancs står der nærmest udelukkende Chardonnay på det beplantede areal, og man kunne godt fristes til at tro at navnet havde noget at gøre med dette faktum, men så ville man tage fejl. Området får sit navn fra sine hvide jorde, som er domineret af kridt, som ofte er ret tæt på overfladen og spiller en stor rolle i udtrykket på druerne der dyrkes her, og derfor også for vinene fra området. Hvis man ønsker at nørde Côte des Blancs’ terroir lidt, så gennemgår vi det i de producent beskrivelser hvor producenten har marker i området. Selvom Champagnes terroir er lige så komplekst som Bourgognes, og det derfor er svært at sige noget rigtigt generelt om champagnerne fra Côte des Blancs, så bruges følgende deskriptorer ofte til at beskrive dem: mineralsk, citron, lime, grapefrugt, grønne æbler, kridt, frisk, livlig, stram, og hvis champagnen har gennemgået den malolaktiske omdannelse og ligget på fad, så bliver disse gjort selskab af noter som smør, vanilje og flødekarameller. Noterne man finder i gamle Blanc de Blancs champagner siges i højere grad at være domineret af brioche, toast og honningkager end yngre eksemplarer eller champagner hvor blå druer indgår.

Selvom Côte des Blancs er højborgen for Blanc de Blancs champagner, så er der også andre områder i Champagne hvor denne kategori er det primære fokus for producenterne. Blanc de Blancs champagner fra disse områder kan have nogle af de samme træk som dem fra Côte des Blancs, men generelt vil du have et andet udtryk. Helt unuanceret og tommelfingerregel agtigt kan man sige at Blanc de Blancs champagner der kommer fra Val du Petit Morin, Vitryat og Montgueux, som alle ligger syd for Côte des Blancs, præsenterer mere tyngde og frugt end de eksemplarer man finder i højborgen. Når dette er sagt, så er der som udgangspunkt ikke nødvendigvist en særlig stor lighed mellem en Blanc de Blancs champagner fra Vitryat og Val du Petit Morin, eller Montgueux for den sags skyld.  

For en god ordens skyld skal det også nævnes at Blanc de Blancs champagner bliver produceret i alle Champagnes underområder, ikke kun de nævnte. Det er faktisk blevet mere og mere moderne at flaske enkelt drue og enkeltmarks champagner. Hvilket betyder at man i stigende grad begynder at se Blanc de Blancs champagner udenfor de traditionelle områder nævnt ovenfor.