Er du over 18 år?

Du er desværre ikke gammel nok til at tilgå denne side

NV Champagne

Non-vintage champagner, champagner uden årgang, eller ‘Brut Sans Année’ (BSA), som de hedder på fransk, er betegnelsen for champagner, der er sammenstukket af flere forskellige årgange og den kategori, de fleste champagner, der produceres, falder i. Faktisk bliver over 90% af høsten brugt til produktionen af BSA. Dette står i skærende kontrast til normen i andre vinområder, men har siden, man rigtigt begyndte at producere mousserende vine med fuldt overlæg i Champagne i 1700-tallet, været en del af opskriten på success.

Den, i vinverdenen famøse Dr. Jules Guyot er endda citeret for (af Charles Curtis MW) i sin bog ‘Culture de la vigne et Vinification’ fra 1861 at skrive “A house deprived of old wines of the first quality during a series of mediocre years is a house undone, lost to the market”. Forklaringen på denne tradition med at blande flere forskellige årgange skal nok findes i Champagneregionens nordlige placering og marginale klima til vinproduktion. Dette betyder, at modenheden i dårlige år er så ringe, at vinene skal blandes med vine fra gode årgange for at holde kvalitet på samme niveau år efter år.

Den generelle mangel på modenhed er også en af grundene til, at champagne i mange år indeholdt mellem 30 og 300 g/L sukker, da man forsøgte at balancere den utroligt høje syre og umodne karakter i vinene. I dag har den globale opvarmning “sørget” for et mildere klima i Champagne. Og få, men flere og flere producenter arbejder med mindre reservevin i deres cuvéer for at få et klarere årgangsudtryk.

Sorter faldende

Tabel Liste

31 vare(r)

Sorter faldende

Tabel Liste

31 vare(r)