Er du over 18 år?

Du er desværre ikke gammel nok til at tilgå denne side

NV champagne

Non-vintage champagner, champagner uden årgang, eller ‘Brut Sans Année’ (BSA), som de hedder på fransk, er betegnelsen for champagner der er sammenstukket af flere forskellige årgange, og den kategori de fleste champagner der produceres falder i. Og cirka 85% af høsten bliver brugt til produktionen af BSA. Dette står i skærende kontrast til normen i andre vinområder, men har siden man rigtigt begyndte at producerer mousserende vine med fuldt overlæg i Champagne i 1700-tallet, været en del af opskriten på success. Den, i vinverdenen famøse, Dr. Jules Guyot er endda citeret for (af Charles Curtis MW), i sin bog ‘Culture de la vigne et Vinification’ fra 1861 at skrive “A house deprived of old wines of the first quality during a series of mediocre years is a house undone, lost to the market”. Forklaringen på denne tradition med at blande flere forskellige årgange, skal nok findes i Champagne regionens nordlige placering og marginale klima til vinproduktion. Dette betyder at modenheden i dårlige år er så ringe at vinene skal blandes med vine fra gode årgange, for at holde kvalitet på samme niveau, år efter år. Den generelle mangel på modenhed er også en af grundene til at champagne i mange år indeholdt mellem 30 og 300 g/L sukker. Da man forsøgte at balancere den utroligt høje syre og umodne karakter i vinene.

Sorter faldende

Tabel Liste

13 vare(r)

Sorter faldende

Tabel Liste

13 vare(r)